2011. február 15., kedd

Újságcikkek

Bűnösök között cinkos aki hallgat!

A sajtóban








 












Egy fehérvári operátor viszontagságai - A kísérlet (I.rész)

Horgosi Imre, a www.munkasmeltosag.fw.hu honlap létrehozójának célkitűzése, hogy volt cége semmisítse meg az elbocsátását és vegyék vissza eredeti munkakörébe.


Fehervar.hu/AlbaMag 2005. március 23. szerda
Horgosi Imre, a www.munkasmeltosag.fw.hu honlap létrehozójának célkitűzése, hogy volt cége semmisítse meg az elbocsátását és vegyék vissza eredeti munkakörébe.
A közelmúltban új weboldal nyílt a világhálón. Gazdája és szerkesztője a székesfehérvári Horgosi Imre, aki elsősorban felvilágosító, segítő szándékkal hozta létre önálló honlapját. Mint bevezetőjében írja, meg akarja osztani a tapasztalatait arról, hogy milyen elfogadhatatlan dolgok keserítik meg a magyar munkavállalók életét.


Fotó:Népszabadság
Horgosi beszámolója szerint 8 évig dolgozott egy székesfehérvári multicégnél, elbocsátását racionalizálással, létszámleépítéssel indokolta a vállalat. Különös olvasatot ad az ügynek, hogy a felmondását három héttel az után vehette át, hogy a Vasasszövetség szakszervezet közbenjárásával elérte: a cég a 12 órás munkaidőben dolgozó alkalmazottaknak is kiadja az őket törvény szerint megillető szabadságot. Horgosi szerint a vállalatnál be nem jelentett vegyi anyagokkal dolgoznak, használhatatlan védőfelszereléssel látják el a munkásokat. Az operátor lapunknak nem nevezte meg az ügyben érintett céget, de úgy gondoljuk, története érdekes cikksorozatot indíthat az AlbaMag oldalain.
A Munkásméltóság című honlapon hét olyan történet részletes leírása és dokumentációja is megtalálható, amelyekben Horgosi az érdekvédelmi szervezetek és az érintett hatóságok segítségét kérte az általa szabálytalannak vélt ügyek tisztázásához. Ilyen volt például, amikor Horgosi szerint a cégnél úgy vezették be egy új vegyi anyag használatát, hogy arról nem tájékoztatták a munkásokat, illetve nem biztosítottak a számukra megfelelő védőfelszerelést. Ugyancsak kemény harcot vívott a szabadságolások törvényes rendjének betartatásáért, a tisztálkodási lehetőségek javításáért, valamint egyes gépek biztonsági ellenőrzésének visszaállításáért - írja cikkében az üggyel szintén foglalkozó Népszabadság.
12 óra munka, 2/3 pihenés
A sértett dolgozó beszámolója szerint az elbocsátás indokaként olyan termék gyártásának megszüntetését is megnevezte a nevét egyelőre homályban tartó cég, amelynek munkafolyamatában Horgosi Imre állítólag részt sem vett. A titokzatos fehérvári multicégnél, több más magyarországi nagyvállalathoz hasonlóan ugyanis a szabadságra igénybe vehető naptári napok mindössze 2/3-át adták ki a 12 órás munkaidőben dolgozóknak azzal az indokkal, hogy egy szabadságnapjuk másfél munkanapnak számit - írja Horgosi honlapján.
A kapitalista munka hőse
Maga készítette, az ügynek szentelt honlapján közöltek szerint Horgosi előbb a Munkaügyi Minisztériummal levelezett, majd felvette a kapcsolatot a Vasasszövetség Észak-dunántúli régiójának ügyvivőjével, Papp Jánossal. A szakszervezet Mészáros Ferenc munkavédelmi szakértőt küldte ki a nevét egyelőre titokban tartó céghez. A szakszervezet vizsgálódásának köszönhetően visszamenőleg is ki kellett adnia a szabadságot a munkavállalóknak, Horgosi Imre elmondása szerint több társa mintegy másfél hónapig nem dolgozott.
Az üggyel kapcsolatban Horgosi lapunknak nyilatkozva egyelőre nem volt hajlandó megnevezni az állítólagos visszaéléseket elkövető multicéget, elmondta azonban, hogy a Munkaügyi Felügyelőségnek kötelessége ellenőrizni, hogy a törvényben előírtaknak megfelelően kiadják-e a szabadságot a cégek, azonban számos esetben elkerüli a figyelmüket ez a probléma. A www.munkasmeltosag.fw.hu honlap üzemeltetése óta Horgosit több cégtől keresték meg a dolgozók, ahol szintén csak 2/3-át adják ki a szabadságnapoknak.
Az ellen nem véd
A szabadság-ügy nem az egyetlen konfliktusforrás volt Horgosi és a cég között: mint állítja, 2002-ben tudni lehetett, hogy kompresszor terméket hoznak a vállalathoz, a dolgozó belső pályázaton nyerte el, hogy az új területre kerüljön. Egy teflonozó berendezés operátora lett. A termék visszamosásánál számára ismeretlen vegyszert használtak, amihez három különböző munkavédelmi kesztyűt próbáltattak ki vele: elmondása szerint 15-20 perc után mindegyik szabályosan "lerohadt" a kezéről.
Mint utóbb kiderült, a termék gyártásához butilgumi alapú kesztyű használatát írják elő, valamiért mégis olcsóbb munkavédelmi eszközöket próbáltattak ki vele - vallja a sértett munkatárs. Horgosi Imre bőre sérüléseket szenvedett, harmadik nap este erős fejfájás, mérgezésszerű tünetek is járultak a sérülésekhez, így a városi orvosi ügyeletre ment.
Ismeretlen vegyi anyagok az üzemben
Az orvos munkahelyi balesetként könyvelte el az esetet, ezért a cégnél is jegyzőkönyvezni kellett az ügyet. Ilyenkor kétfajta dokumentumot kell kitölteni - mondta el lapuknnak Horgosi, de állítólag csak a meghallgatási jegyzőkönyv készült el, ezt a vállalatnál 5 évig tárolják, majd megsemmisíthetik.
Az ilyenkor előírt munkabaleseti jegyzőkönyvet Horgosi szerint a cégnél nem készítették el, ezt ugyanis a Munkaügyi Felügyelőséghez kellene beküldeni. Horgosi Imre véleménye szerint ezzel is le akarták tagadni a balesetet. A sértett munkahelyi "balesete" után értesítette az ANTSZ helyi szervezetét is, akik ellenőriztek az üzemben és összesen hétféle be nem jelentett vegyi anyagot találtak. A jegyzőkönyv tanúsága szerint a "a használt veszélyes anyagokról bejelentést nem tettek". Köztük volt a Solutin - C6 elnevezésű anyag, ami a sérüléseket és a mérgezésszerű tüneteket okozta.
Horgosi Imre története - úgy gondoljuk, önmagában is érdekes. Természetesen azonban tisztában vagyunk azzal, hogy az ügy a többszörösen megvádolt multicég megnevezése és hivatalos reakciója nélkül hivatalosan egyelőre nem több, mint egy elbocsátott munkatárs által rendkívül meggyőzően előadott felháborító történet. Igyekszünk az ügy végére járni, jelen cikkünket azért publikáljuk, mert attól tartunk, a hivatali és jogi ügymenet lassúsága miatt az ügyben szereplő multicég kilétének világra kerülése több hétig is eltarthat. A cikket természetesen folytatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése